Cofondator AgroGo
Prețul la Floarea soarelui este pe val în această perioadă, depășind chiar cotația rapiței de la MATIF
2024-10-28
În ultimele săptămâni, prețul la floarea soarelui este într-o continuă ascensiune.
Cotația acestui produs livrat la Constanța a trecut de pragul de 2500 Lei/tonă, depășind chiar cotația futures a rapiței la bursa MATIF, acesta fiind un eveniment mai rar.
Iar această evoluție a fost destul de rapidă, dacă în vară prețul rapiței la bursa MATIF era cu peste 500 lei/t peste prețul din piața fizică a florii soarelui livrate la Constanța, zilele acestea cotația rapiței a fost depășită de către contracandidata ei din echipa oleaginoaselor.
Ne-am cam obișnuit ca rapița să fie vedeta în cultura mare, dar actualmente floarea soarelui a ajuns să fie cel mai valoros produs pe care-l pot vinde fermierii români!
Aceasta este binențeles o veste bună pentru fermieri. Din păcate însă, dată fiind producția foarte mică de floarea soarelui în acest an, fermierii vor putea să profite destul de puțin de prețul bun.
Producția mică de pe urma secetei din acest an, este dealtfel principala cauză a acestor creșteri de preț. Însă nu atât producția din România, cât mai ales producția din Ucraina (cel mai mare producător de floarea soarelui), care a suferit și ea extrem de mult în acest an, la fel ca alți producători din UE. Prețul florii soarelui în Ucraina este și el la cel mai mare nivel din ultimi ani.
Celelalte oleaginoase au avut evoluții diverse, rapița și soia nu au urmat același trend, uleiul de palmier fiind probabil singurul care a avut o creștere semnificativă în ultima perioadă.
Rușii se pare că vor fi în acest an un exportator important de floarea soarelui, cifrele disponibile arătând că au avut o vreme mai favorabilă decât Ucraina, România sau Bulgaria.
Revenind la noi, cei care dețin totuși ceva stocuri de floarea soarelui, trebuie să fie cu ochii pe prețuri în această perioadă, având șansa să compenseze parțial pierderile cauzate de producția foarte slabă din acest an.